Max werkt via Lucrato bij Ecolution: ‘Als het werk goed is, wil je graag werken’

Max is een kerel van 21 jaar. Hij heeft een blond baardje, een ‘no nonsense’-blik in zijn lichtblauwe ogen en draagt stevige werklaarzen. Sinds een half jaar werkt hij bij Ecolution, een producent van duurzame vergaderpods met een eigen werklocatie binnen Lucrato. Hier vond Max zíjn werkstek, waar hij nog lang hoopt te werken.

Max heeft, zoals hij het zelf noemt, een ‘gekwelde’ jeugd achter de rug. Na zijn 18e jaar woonde hij in Zutphen met een aantal andere jongeren samen in een huis. Dat was heel onrustig. Hij had in die tijd allerlei baantjes: aluminium ponsen in een fabriek, in de logistiek, bij een zagerij, smederij. Max was vaak moe en verzorgde zich slecht, waardoor hij keer op keer uitviel.
Op aanraden van GelreWerkt meldde Max zich aan bij Werkleerbedrijf Lucrato en verhuisde hij naar Apeldoorn.

Beschut Werk

Bij Werkleerbedrijf Lucrato startte Max op Werkplaats 5A waar alle medewerkers Beschut Werk beginnen. Jongeren verrichten er eenvoudige werkzaamheden onder weinig werkdruk om te ontdekken wat ze kunnen en leuk vinden. De teamleider merkte al snel dat Max’ werktempo en werkkunde op een hoog niveau lagen en zei ‘pak je spullen maar’. Ecolution was net bij Lucrato begonnen met het assembleren van een aantal onderdelen voor hun vergaderpods en had dringend hulp nodig. Max ging meteen aan de slag. Dat beviel van beide kanten zo goed dat Max al gauw ook andere werkzaamheden mocht uitvoeren.

Het werk en de sfeer voelden voor Max als een warm bad. “Ik word heel goed begeleid op de werkvloer. Ook als ik soms een mindere dag heb, wordt dat geaccepteerd. Mijn privésituatie is nog niet heel goed, maar ik kan me hier ontspannen.” Binnen Lucrato wordt Max begeleid door een consulent Beschut Werk, waarmee hij regelmatig spreekt. “Anke helpt me om een goede balans te vinden tussen werk en privé.”

Op montage

Max groeide met Ecolution mee naar een grotere werkplaats binnen Lucrato en meer collega’s. Inmiddels worden alle onderdelen van de pod, inclusief het stofferen van de banken en geluiddichte panelen bij Lucrato in elkaar gezet. “We mogen meedenken om oplossingen te zoeken voor problemen, bijvoorbeeld het vouwen van de stof achter een paneel, of dichtdrukken van de metalen hoeken. Als ik een idee heb, zeggen ze meteen ‘doe maar’. Ik krijg de verantwoordelijkheid en het vertrouwen.”

Sinds kort gaat Max ook mee ‘op montage’; het opzetten van een pod op locatie. Zo is hij bij een bloemenveilig en bij een designbedrijf in Amsterdam geweest. “Dat is precisiewerk. Ik ben er echt trots op als de pod precies staat zoals we willen en de klant tevreden is.”

Huub Huigsloot, Operations Manager bij Ecolution is blij met Max als medewerker. Als ecologisch verantwoord bedrijf was het voor Ecolution logisch om sociaal te ondernemen, maar ook vanuit zakelijk opzicht. Huub werkte in de opstartfase veel mee op de werkvloer en leerde zo de medewerkers kennen. “Je komt erachter wat iemand kan. Dat is vaak meer dan je vooraf denkt. Als je bij Lucrato rondloopt voel je de betrokkenheid van de mensen en daardoor raak je zelf ook betrokken. Ik heb veel respect voor Max dat hij zover gekomen is.”

Uitbreiding

Ecolution heeft inmiddels succes in binnen-en buitenland met hun lokaal en duurzaam geproduceerde producten en denkt aan verdere uitbreiding van het assortiment. Max: “Ik heb het geluk dat ik leuk afwisselend werk én fijne collega’s heb. Als het werk goed is, dan wíl je ook graag werken.”