Jeanine werkt beschut bij Landal Heideheuvel

Jeanine werkt als Medewerker Beschut bij Werkleerbedrijf Lucrato én in de keuken bij Landal Heideheuvel in Beekbergen. Het leuke hieraan is, dat zij er zélf voor zorgde dat ze de baan bij Landal kreeg. Jeanine werkt er nu bijna een jaar met veel plezier. Zij krijgt er de kans om zich in haar eigen tempo verder te ontwikkelen.

De 25-jarige Jeanine is niet heel spraakzaam en geeft korte, bondige antwoorden op vragen. Maar haar omgeving weet dat als je haar aan de praat krijgt over Feyenoord, háár club, dan is ze niet te stoppen. Zo werkt het blijkbaar ook als Jeanine ergens haar zinnen op heeft gezet. Jeanine kwam na haar schooltijd op het speciaal onderwijs naar Werkleerbedrijf Lucrato, waar zij na een testperiode de indicatie Beschut Werk kreeg. Nadat Jeanine werknemersvaardigheden had opgedaan bij Lucrato, was zij klaar om buiten Lucrato te gaan werken.

Aan de slag

In februari 2023 was er bij Lucrato een grote banenmarkt, waar werkgevers uit de hele regio kwamen om personeel te werven. Jeanine ging er met haar teamleider en een paar collega’s naartoe om te kijken hoe zo’n markt in z’n werk gaat. Plotseling stapte Jeanine op de stand van Landal Heideheuvel af en meldde zich aan. Er volgden twee gesprekken en Jeanine kon beginnen!

Op dit moment werkt Jeanine 20 uur in de keuken van het restaurant van Landal Heideheuvel. In basis is het Jeanine’s taak om de afwasmachine in en uit te ruimen. Daarnaast verricht zij ondersteunende werkzaamheden in de keuken, zoals het labelen van voedingsmiddelen, bestellingen van de groothandel opbergen en soms salade of garnituren maken. Ook pakt ze de kinderpakketten in en houdt de was bij. Dit doet zij allemaal grotendeels zelfstandig.

In zijn of haar kracht zetten

Tom Bloemheuvel (28) is plaatsvervangend chef-kok bij Landal Heideheuvel en Jeanine’s leidinggevende. Jeanine is de enige Medewerker Beschut van het personeel in de keuken. Maar Tom behandelt Jeanine precies hetzelfde als de anderen in de keuken, zegt hij. “Het enige verschil is dat Jeanine meer herhaling nodig heeft voordat het gewoon wordt.”

Volgens Tom is het vooral belangrijk om vertrouwen op te bouwen. “In beginsel heb ik van niemand speciale verwachtingen. Iedereen mag zelf bewijzen wat hij of zij kan. Als ik iemand beter ken en weet wat sterke of zwakke kanten zijn, probeer ik hem of haar in eigen kracht te zetten. Totdat degene steeds meer loskomt en zichzelf wordt.” Dat gaat in kleine stapjes. Je moet geen haast hebben, meent de chef-kok die in diverse keukens leidinggevende ervaring heeft opgedaan. Ook op sociaal gebied vindt Tom het belangrijk om de tijd voor elkaar te nemen. “Een grapje maken, beetje lachen hoort er ook bij.” 

Werktijd opschalen

Jeanine kan daarover meepraten: grapjes maken kunnen ze wel in de keuken. Ze vindt het werk leuk en Tom als baas prima. Eigenlijk vindt ze alles wel leuk. Jeanine heeft haar draai bij Landal gevonden. Het doel is dat Jeanine haar volledige werkweek van 32 uur bij Landal kan gaan vullen. Nu werkt zij maandagochtend en donderdag ook bij Lucrato. Zo kan ze bijpraten met de begeleiding en haar collega’s weer even zien. Het opschalen van de werktijd mag helemaal in Jeanine’s tempo. “Al duurt het drie jaar’, zegt Tom met een gulle glimlach.