Jill: “Ik voel me gezien door Lucrato en mijn werkgever”

Jill werkt sinds 5 maanden als ‘vakman wegenbouw’ bij BAM in Apeldoorn. Kabels peilen, riolen plaatsen, trottoirs repareren: ze doet het allemaal. Inmiddels is ze ‘een van de mannen’ en voelt zich op haar plek. “Dit is écht werken, ik ben er trots op dat ik zo mijn geld verdien.” Jill is bij BAM terechtgekomen via Werkleerbedrijf Lucrato.

Sjoerd Wartena, bedrijfsleider bij BAM, vertelt: “Sinds een jaar of drie hebben we moeite om mensen te vinden. Vorig jaar kwamen we in contact met Lucrato. Buiten dat we via Lucrato getalenteerde mensen kunnen vinden, voldoen wij zo ook aan de SROI-verplichting die de overheid stelt. Twee kandidaten kwamen waarvan er één inmiddels in dienst is als projectbegeleider. De andere kandidaat werkte net als Jill Iedere ochtend met een ploegje op verschillende locaties binnen de gemeente. Dat ging heel goed, maar hij hield het werkritme helaas niet vol. Het volgende moment belde Lucrato: of we plek hadden voor Jill.”

Indicatie Beschut

De 24-jarige Jill had al op verschillende plekken gewerkt; in een koffieshop, als glazenwasser, in de schoonmaak en uiteindelijk in de thuiszorg. “Ik kende Lucrato van vroeger, toen ik op de hallen werkte. Het was er druk en ik had vaak aanvaringen met anderen. Dus ging ik zelf op zoek naar werk. Het betaalde niet erg goed en ik liep vaak tegen bepaalde dingen aan.”

Ze stopte en nam opnieuw contact met Lucrato op. Jill trof nu consulent Sander en samen ontdekten zij dat ze beter af is in een beschutte omgeving. Naar voorbeeld van Jill’s broer die stratenmaker is, gaf ze bij Sander aan dat ze in de bouw wilde werken. “Hij nam mij serieus, ook al heb ik er geen diploma’s voor. Via Lucrato haalde ik het VCA-certificaat (Veiligheid, Gezondheid en Milieu) en kon meteen aan de slag.”

Minder zwaar dan gedacht

Sjoerd: “Goede begeleiding is belangrijk. Jill gaat altijd met één van de opleiders mee. De collega’s lopen met haar weg. Jill brengt een vrolijke noot op de werkvloer.” Jill: “Ze zijn heel beschermend en ik ben inmiddels ‘een van de mannen’. Ze kunnen alles tegen me zeggen.”

Het werk zelf viel Jill ook mee “Het is minder zwaar dan ik dacht. Ja, mijn duimnagel lag er af op de derde dag dat ik aan het werk was. Toen heb ik ook maar meteen al mijn nagels afgebeten. Het is niks voor je als je mooi wilt zijn, maar verder kunnen vrouwen dit werk heel goed doen.”

Jill is na haar proefperiode van drie maanden gestart met de opleiding Grond, Weg en Wegenbouw en hoopt binnenkort haar rijbewijs te halen. “Ik ben blij dat ik de kans en de juiste begeleiding gekregen, van Lucrato én BAM. Daarom wil ik ook mijn uiterste best doen om te zorgen dat het lukt.”