Werkmarkt bij Lucrato brengt statushouders en werkgevers bij elkaar

190307 Werkmarkt Statushouders-Bouwmensen in gesprek

Werk als sleutel tot integratie

Bijna 100 statushouders verzamelden zich op 7 maart op de Werkmarkt bij Werkleerbedrijf Lucrato. De werkmarkt heeft als doel om werkgevers en statushouders dichter bij elkaar te brengen.

Richting kiezen
De kandidaten die de werkmarkt bezochten zijn allemaal van Syrische en Eritrese afkomst. Zij hebben hun participatieverklaringstraject bijna of helemaal afgerond. Nu verschuift de focus steeds meer naar werk. De werkmarkt helpt ze in het kiezen van een richting daarin.

Vacatures voor gemotiveerde mensen
Vanuit verschillende branches waren bedrijven aanwezig met openstaande vacatures. Met name in de logistiek, bouw, schoonmaak en in de groenbranche zitten bedrijven te springen om gemotiveerde kandidaten die bereid zijn fulltime aan de slag te gaan. Motivatie is er volop bij de statushouders. Wel moeten zij soms nog een taalbarrière over. Om het eerste contact te vergemakkelijken waren daarom consulenten en taaldocenten op de werkmarkt aanwezig om het ijs te breken en te tolken. Ook brachten de statushouders allemaal een recent cv mee.

Fulltime baan in de bouw
De Syrische Saaer is één van de aanwezige statushouders. “Deze werkmarkt is perfect”, geeft hij aan. Hij heeft bij alle aanwezige werkgevers een gesprek gevoerd en zijn cv achtergelaten. Bij Bouwmensen werd al meteen een vervolgafspraak gemaakt. “Ik ben op zoek naar een fulltime baan in de bouw, liefst als monteur. Misschien is er een baan voor mij in het magazijn, dan neem ik die natuurlijk ook aan. Ik wil graag uit de uitkering en een salaris verdienen, zodat mijn vrouw en kinderen het ook goed hebben.”

Veelzijdig werk
Werkgever Bouwmensen, Martien van Reen: “We hebben veel ervaring met statushouders in ons bedrijf en daarover ben ik heel positief. Tijdens de werkmarkt laten we aan de nieuwkomers zien dat het werk in de bouw veelzijdig is en veel groeikansen biedt. We hebben onder andere leerwerkplekken, waar medewerkers aan vakvaardigheden werken maar ook de Nederlandse taal in de praktijk moeten brengen. Daar begeleiden wij ze ook actief in.”

Werk leidt tot integratie
Wethouder Stukker opende de werkmarkt met de woorden: ”Het is onze taak alle statushouders te helpen om een leven op te bouwen in Nederland. Daar doen we samen met u, de nieuwe Apeldoorners, ook echt ons best voor.  We vinden het belangrijk dat u zich hier thuis voelt. En dat u net als iedere andere Nederlander hier een goed leven kunt opbouwen en met alles mee kunt doen. Ook studeren of werken, zodat u uw talenten kunt gebruiken.” Gemeente Apeldoorn gelooft dat werk een goed middel is om snel te integreren en de taal te leren. Wie werkt, moet communiceren met collega’s, bouwt een netwerk op en wordt onderdeel van een groter geheel, is het idee.

Samenwerking
Jelle Ros coördineert vanuit Werkleerbedrijf Lucrato in opdracht van gemeente Apeldoorn de samenwerking tussen Vluchtelingenwerk, taalscholen, gemeente en het werkbedrijf, met als doel de statushouders effectief naar een betaalde baan of opleiding te begeleiden. “We hebben als werkbedrijf jarenlange ervaring met het aan werk helpen van mensen die dat niet goed zelfstandig kunnen. Samen met de expertise van Vluchtelingenwerk, de trajectbegeleiders van de gemeente en de taalscholen, kunnen we de statushouders alles bieden wat nodig is om duurzaam aan het werk te gaan. En gelukkig zijn steeds meer werkgevers bereid om bijvoorbeeld leerwerktrajecten aan te bieden. Zo leren ze de Nederlandse taal én een kansrijk vak in de praktijk. En kunnen ze sneller in hun eigen inkomen voorzien.”

Leave your comment