Werk in de bouw en techniek ervaren tijdens de Techniek Doe Dag

Techniek Doe Dag

56 werkzoekende kandidaten van Werkleerbedrijf Lucrato, UWV en Activering en Inkomen van de gemeente Apeldoorn bezochten op 30 oktober de bouwbedrijven Bouwmensen en Linthorst installatietechniek uit Apeldoorn. Daar werd voor de eerste keer een Techniek Doe Dag georganiseerd door Werkleerbedrijf Lucrato. De handen gingen uit de mouwen omdat de kandidaten zelf het werk in de bouw en techniek konden ervaren.

Enthousiaste kandidaten
Voor de kandidaten was er veel te doen. Bij Linthorst Installatietechniek konden de kandidaten aan de slag met lassen, brandinstallaties, het aansluiten van sanitair en cv installatie. Ook bij Bouwmensen werd er druk gewerkt. Daar werden steigers opgebouwd, tegels gezet, dakpannen geplaatst en muurtjes gemetseld.

Kandidate Marlon was erg enthousiast over de Doe Dag: “Ik vind het goed dat deze dag wordt georganiseerd. Ik heb een opleiding gevolgd die hier een soort van op aansluit en ik ben nieuwsgierig naar de mogelijkheden in de bouw en techniek. Ze kunnen veel mensen gebruiken, dus misschien mij ook wel!”

Honk1
De kandidaten die na de Doe Dag enthousiast zijn geworden voor een baan in de bouw of techniek, krijgen op 30 oktober, 1 of 2 november een gesprek bij Honk1, de pop-upstore voor techniek in Apeldoorn. Bij Honk1 kunnen kandidaten en andere werkzoekenden advies krijgen van arbeidscoaches en worden ze in contact gebracht met potentiële werkgevers in de bouw- of technieksector.

Aanleiding Techniek Doe Dag
De technieksector heeft werkzoekenden veel te bieden: afwisselend werk, een goed salaris en opleidingskansen. Toch heeft de sector te kampen met personeelstekorten. Het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) verwacht dat er tot 2023 ruim 100.000 nieuwe arbeidskrachten nodig zijn om aan de vraag in de bouw en installatietechniek te kunnen voldoen.

Elvira Zuurhout, projectleider bij Werkleerbedrijf Lucrato: ”Het is voor technische bedrijven moeilijk om mensen te vinden; ze hebben veel vacatures die ze niet vervuld krijgen. Aan de andere kant zijn er nog steeds mensen die geen werk hebben. Deze mensen hebben meestal niet de juiste ervaring of diploma’s voor de techniek. Maar als ze wel gemotiveerd zijn, dan zijn bedrijven vaak bereid om ze ervaring te laten opdoen, extra begeleiding te geven en ze de ruimte te geven om naast het werk een opleiding te volgen.”

Leave your comment