VCA-diploma voor zes statushouders

statushouders met VCA-diploma

Zes trotse mannen houden hun diploma voor zich: het VCA-diploma staat voor veiligheid-, gezondheid- en milieu-checklist voor aannemers. Hiermee is duidelijk dat zij weten hoe je veilig kunt werken in omgevingen als de bouw, electrotechniek en procesbesturing.
De mannen komen merendeels uit Syrië en hebben moeite met het lezen van de Nederlandse taal. Daarom is het examen afgenomen in het Arabisch. Wèl kregen ze les in het Nederlands, met behulp van een leraar Nederlands, een zeer ervaren VCA-trainer en een tolk.

Consulent statushouders Ilse van der Plas van Lucrato: “Het is heel knap dat zij dit diploma gehaald hebben. De cursus is vrij talig en technisch. Sommige woorden zijn moeilijk te vertalen.”
Werkleerbedrijf Lucrato biedt deze cursus in het Engels, Frans, Turks, Pools en modern Arabisch aan. Nadat kandidaten zijn geslaagd voor het examen in een andere taal is het halen van een Nederlands diploma mogelijk. Twee van de zes mannen zijn inmiddels aan het werk, enkele anderen lopen stage.