Sinds medio mei werken bij Thermen Bussloo in Voorst tien vrouwen en één man van Oekraïense afkomst. Iedere dag worden zij met een auto vanuit de vluchtelingenopvang in Wapenveld heen en weer gebracht. De medewerkers zijn stipt op tijd en – vaak – vrolijk. Volgens Renée Kouwen, hoofd Housekeeping, lijkt het alsof ze er al jaren werken. “Ze zijn volledig onderdeel van het team”.
Vlak na de start van de oorlog in Oekraïne kwam er een vluchtelingenopvang in Wapenveld. Veel van hen – voornamelijk vrouwen – gingen op zoek naar werk. Via Werkleerbedrijf Lucrato kwamen zij in contact met Thermen Bussloo. Lucrato organiseerde voorlichtingen en rondleidingen, met behulp van een eigen tolk.
Flinke toeloop
In eerste instantie ging het om enkele geïnteresseerde dames. Daar kwamen er steeds meer bij, totdat het aantal zo groot was dat er twee meeloopochtenden werden georganiseerd. De helft keek twee uur mee in de keuken en de anderen in de housekeeping, waarna werd gewisseld. Uiteindelijk waren er tien vrouwen die graag wilden komen werken.
Het vervoer bleek een probleem; de meeste Oekraïense vrouwen hebben geen rijbewijs. Daar werd gezamenlijk een creatieve oplossing voor gevonden: een broer van één van de dames was bereid om chauffeur te zijn. Van dinsdag tot zaterdag rijdt hij in een auto van Thermen Bussloo in vijf verschillende shifts heen en weer. Als hij niet rijdt, doet hij kleine klusjes bij de Thermen.
Rust en structuur
De eerste dienst van de Oekraïners begint om 8.00 uur. De dames beginnen met schoonmaken, vanaf 10.00 uur werken zij in de housekeeping en na 15.00 uur in de spoelkeuken. Een andere groep werkt in de keuken. Om de paar weken draait het schema om. Renée: “Ze pakken het allemaal heel snel op en werken knetterhard. Als ik met een emmer sop aan kom lopen, wordt het bijna uit mijn handen getrokken. Ze willen allemaal heel graag werken en doen alles voor je.”
Renée is erg blij met de versterking. “Ook wij kampten met personeelstekorten. Het is voor de vaste medewerkers heel fijn dat de Oekraïners er zijn, zij worden nu niet extra belast. Hun komst brengt rust en structuur.”
Eigen keukenafdeling
Het personeel is inmiddels gewend aan hun nieuwe collega’s. Het communiceren via een vertaalapp (Say Hi, Apple) was even wennen, maar inmiddels gaat dat heel makkelijk. Belangrijke instructies zijn vertaald in het Oekraïens.
Renée: “De Oekraïense medewerkers horen er helemaal bij. Het voelt alsof ze er al veel langer zijn. We maken grapjes met elkaar, net als met alle andere collega’s. Zij leren Nederlands, wij Oekraïens.”
Zo leren ze elkaar en hun achtergrond ook steeds beter kennen. “Lena was in Oekraïne bakker en Katja masseur. Helaas kan zij vanwege de taal niet hetzelfde werk bij ons doen, maar misschien wel collega’s masseren. Het bleek ook dat iemands schoonzus chefkok was in haar thuisland, zij draait nu alleen een eigen afdeling. De bestellingen vertaalt zij met Google Translate. En ze kent al wat Nederlands.”
Open armen
Thermen Bussloo biedt de Oekraïense medewerkers graag een fijne werkplek en vindt het belangrijk dat zij zich welkom voelen in ons land. Renée: “Soms zijn er dames wat stiller dan anders. Dan krijgen we een filmpje te zien van het thuisfront waar iets is voorgevallen. We leven erg mee. Veel medewerkers brengen kleding en spullen mee die zij over hebben. Wij hopen dat ze op een gegeven moment weer veilig kunnen terugkeren naar Oekraïne. Zolang dat niet kan ontvangen wij hen iedere dag met open armen.”
Onder: Oekraïense medewerkers in de spoelkeuken van Thermen Bussloo.