Steffan is gedetacheerd: “Durf de stap te wagen. Je kunt meer dan je denkt!”

Steffan aan het werk bij zijn werkgever Van den Waal in Apeldoorn.
Steffan aan het werk bij zijn werkgever Van den Waal in Apeldoorn.

De 22-jarige Steffan heeft sinds kort een nieuwe baan. Hij werkt bij Van den Waal, groothandel in noten, zoetwaren en streeksouvenirs in Apeldoorn. Steffan weegt noten af, pakt producten in en stickert de zakjes die de deur uit moeten. Gestructureerde werkzaamheden die hij vanaf een lijstje dat elke dag klaarligt, uitvoert. Zijn baas Matthijs Schipper is blij met hem. “In korte tijd is Steffan een gewaardeerde medewerker geworden.”

Steffan is gedetacheerd via Werkleerbedrijf Lucrato waar hij ook drie jaar werkte. Na het afronden van het vmbo wist Steffan niet goed welk werk hij leuk vindt en werd hij getest in het arbeidsdiagnosecentrum van Lucrato. Hij maakt de mooiste tekeningen, dus iets kunstzinnigs was een voor de hand liggende conclusie. Tegelijk bleek dat Steffan behoefte heeft aan een beschutte werkomgeving omdat hij ADHD en autisme heeft. Hij kan heel druk en snel afgeleid zijn en heeft veel behoefte aan structuur. Steffan begon daarom met werken bij Lucrato in een prikkelarme omgeving. Later volgde een ‘normale’ omgeving waar hij inpak-en ompakwerkzaamheden deed, samen met verschillende collega’s.

Sociale situaties

Steffan praat graag, onder andere over kunst en ook zijn geloof. Dat werd niet altijd op prijs gesteld door zijn collega’s. Zij vatten zijn goedbedoelde grapjes ook nog wel eens verkeerd op. Zijn begeleider binnen Lucrato, Greetje van Woudenberg, had er op sommige momenten een kluif aan om de verhoudingen op de werkvloer weer recht te trekken. Greetje: “Ik heb hem – soms letterlijk – aan de hand genomen om hem te helpen in sociale situaties. We hebben ook veel rondjes buiten gelopen om te praten. Zo leerde Steffan steeds beter met collega’s omgaan.” In de twee jaar erna ontwikkelde Steffan zich bij Lucrato tot een allround medewerker.

Enthousiast en nieuwsgierig

Vorig jaar was er een proefdag bij Van der Waal, een werkgever waar Lucrato al langer mee samenwerkt. Twee kandidaten mochten komen, waaronder Steffan. Op dat moment lukte het niet om aangenomen te worden. Later, toen de andere kandidaat uitviel, kreeg Steffan alsnog een kans. Die greep hij met beide handen aan.
Matthijs Schipper is eigenaar van Van den Waal en begeleidt Steffan op de werkvloer: “Steffan is heel enthousiast en nieuwsgierig. We hebben er veel energie in gestoken om hem in te werken en de werkzaamheden zo concreet mogelijk te maken voor hem. Na een paar maanden was Steffan al veel rustiger dan toen hij binnenkwam. In het team gaat het ook goed. Hij wil graag leren; als je iets zegt of vraagt, doet hij er ook iets mee. We willen graag met hem verder.”

Mensen kansen geven

Steffan: “Er wordt naar me geluisterd en ik voel me serieus genomen. Ik heb hier veel meer vrijheid en het is ook rustiger dan bij Lucrato.” Binnen het kleine bedrijf is er ook tijd om af en toe even te praten of om zijn prachtige tekeningen te laten zien. Met zijn kunst is Steffan in vrije tijd verder gegaan en heeft een YouTubekanaal waar hij filmpjes van het maken van zijn tekeningen plaatst.
Schipper: “Ik vind het leuk om iets te laten lukken en mensen kansen te geven. Natuurlijk moet er productie gedraaid worden, maar er mogen ook fouten gemaakt worden. Samenwerken is een kwestie van geven en nemen. In het begin hebben wij veel gegeven, nu krijgen we dat van Steffan terug. De leercurve gaat alleen maar omhoog. Er kunnen zelfs taken bij.”
Steffan raadt het anderen aan om ook de stap naar detachering te wagen. “Je kunt meer dan je denkt. Iedereen kan zich ontwikkelen.”