Statushouders succesvol aan het werk bij Ter Riele Hoveniersbedrijf

Ter Riele

Ongeveer 35 jaar geleden startten de ouders van Eelco ter Riele een hoveniersbedrijf, gericht op particulieren. Anno 2022 is Ter Riele Hoveniersbedrijf uitgegroeid tot een organisatie met ruim 90 medewerkers. Naast particulieren verzorgt Ter Riele ook de groenvoorziening voor verschillende gemeenten. Daardoor heeft het bedrijf ook een SROI verplichting. “Dit houdt in dat we mensen aannemen die extra ondersteuning nodig hebben bij het vinden van betaald werk. Voor ons geen probleem; sociaal ondernemen is ons met de paplepel ingegoten, ik ben er als klein jongetje mee opgegroeid”, aldus Eelco.

Goede begeleiding
Bij Ter Riele werken onder andere de drie statushouders Birhane Beraki Mehari, Shumay Mahari Domoz en Tesfamichael Bahta Merach uit Eritrea in de groenvoorziening. Zij houden zich bezig met bijvoorbeeld hagen knippen en gazons maaien. “Afgelopen voorjaar had ik een gesprek met ze samen met Ilse van der Plas van Lucrato en een vertaler. Vervolgens zijn ze gestart en het gaat erg goed. De mannen zijn heel gemotiveerd en zijn altijd op tijd.” De taalbarrière is soms wel een probleem, de een spreekt een beetje Nederlands, de ander helemaal niet. “Maar ook daar vinden we een oplossing voor, bijvoorbeeld doordat we het werk eerst precies voordoen. Vervolgens kunnen zij het nadoen. Het succes staat of valt met de begeleiding die iemand krijgt. Als werkgever moet je hier rekening mee houden. Daarom hebben ze bij ons 1 vast contactpersoon.”

Win-win situatie
“Het is ontzettend leuk om deze mensen een kans te geven. En het geeft veel voldoening als iemand zijn werk goed doet. Eén van de mannen leert door het samenwerken al echt goed Nederlands en wil graag zijn rijbewijs halen zodat hij naar meer verschillende opdrachten kan gaan. Het levert enorm veel dankbaarheid op én je hebt er een goede werknemer bij, ik vind het een win-win situatie!”

Ter Riele heeft PSO certificaat trede 3. Met recht een sociaal ondernemer dus. “Mijn vader is destijds begonnen met sociaal ondernemen onder het motto ‘je moet kansen pakken en kansen geven’. Ik vind het mooi dat ik die lijn voort kan zetten.”