Meer mensen aan werk door Werkbedrijf Lucrato

Over Ons.2

Werkbedrijf Lucrato heeft het afgelopen jaar 920 kandidaten uit de bijstand en statushouders aan werk geholpen. Dat is ruimschoots boven de doelstelling die gemeente Apeldoorn had meegegeven. Ook voor gemeenten Heerde en Epe werden de doelen gehaald.

Uit de uitkering
Het in 2017 nieuw opgerichte werkbedrijf kreeg vanuit de gemeente Apeldoorn als doelstelling mee om minimaal 800 uitkeringsgerechtigden aan werk te helpen. In totaal begeleidde Werkbedrijf Lucrato 920 Apeldoorners naar een baan en/of werk, waardoor ze geheel of gedeeltelijk uit de uitkering stroomden. Voor gemeente Epe heeft Lucrato 116 kandidaten aan werk geholpen, en voor Heerde 41, waarmee de doelstellingen ruim zijn behaald.

Statushouders
Onder de mensen die een baan vonden, zijn ook 118 statushouders. Voor hen is werk, vaak gecombineerd met een (beroeps)opleiding, zowel een bron van inkomsten als ook een snelle manier om te integreren in de samenleving en de taal te leren. Werkbedrijf Lucrato is ook nog steeds verantwoordelijk voor alle mensen die een SW-indicatie hebben. Zij werkten van oudsher vooral bij Felua-groep. Ook van deze groep heeft inmiddels 70% een baan bij een externe werkgever.

Focus op kerntaak
Gerrie van Sunder, algemeen directeur: “Door Felua-groep en het werkdeel van Werkplein Activerium (Apeldoorn en Epe) en re-integratiedeel van de gemeente Heerde samen verder te laten gaan als Werkbedrijf Lucrato, hebben we nu alle expertise en infrastructuur in huis om de brede doelgroep van de Participatiewet mee te kunnen laten doen op de arbeidsmarkt. Voor werkgevers is het gemakkelijker: zij hebben één aanspreekpunt voor het vinden van arbeidskrachten uit de baanafspraak. We werkten al nauw samen met UWV om de werkgeversdienstverlening te stroomlijnen. Het afgelopen jaar hebben we, ondanks de re-organisatie, toch de focus kunnen houden op onze kerntaak. Dat hebben we onder andere gedaan door al doende onze nieuwe werkwijze te ontwikkelen. We investeren veel in training en begeleiding van kandidaten. En gelukkig zijn er in onze regio veel bedrijven die het sociaal ondernemen hoog in het vaandel hebben staan. Zij vervullen hun vacatures steeds vaker met ‘onze’ kandidaten. Door onze extra locatie ‘het Gildenhus’ in Heerde zijn we altijd dichtbij werkzoekenden en werkgevers.”

Verrijken
Werkbedrijf Lucrato wil bereiken dat alle werkgevers in de regio Apeldoorn, Epe en Heerde sociaal ondernemen. Dit doet ze door organisaties én mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt zodanig te verrijken dat de juiste match kan worden gemaakt. Consulenten van het werkbedrijf ontzorgen en ondersteunen werkgevers en werknemers zolang dat nodig is voor de beste, duurzame oplossing. Het nieuwe werkbedrijf bundelt voor werkgevers alle voordelige regelingen, subsidies en expertise.

Leave your comment