‘Ik krijg voldoening van het helpen van mensen’

Liudmyla bij Klein Geluk
Liudmyla met collega Zorica aan het werk bij Klein Geluk in Apeldoorn.

Sinds begin december werkt Liudmyla Klymenko als ‘helpende’ bij Klein Geluk Veldhuis in Apeldoorn. Daar helpt ze ouderen met hun verzorging. In haar thuisland Oekraïne was Liudmyla tandarts. Door de breed medische vooropleiding die ze daar kreeg, was de overstap naar de zorg in Nederland niet heel groot. In de praktijk was dat toch niet zo snel geregeld. Maar Klein Geluk zorgde er met behulp van Lucrato voor dat Liudmyla al aan de slag kon.

De 45-jarige moeder van vier kinderen kwam in september 2022 naar Nederland vanwege de oorlog in Oekraïne. Na een verblijf bij een gastgezin woont zij nu met haar twee jongste dochters in een huurhuis van de gemeente in Apeldoorn. Liudmyla kwam met Werkleerbedrijf Lucrato in contact tijdens één van de banenbeurzen die afgelopen najaar voor werkzoekenden zijn georganiseerd. Zij schreef zich, samen met lotgenoot Yulia in en liet haar CV achter.
Margot Heddes, locatiemanager bij Klein Geluk had eerder aan Lucrato laten weten dat zij open staat voor medewerkers via Lucrato. Voor matcher Ilse van der Plas was het duidelijk; zij nodigde Liudmyla en Yulia uit voor een rondleiding bij Klein Geluk Veldhuis en een kennismaking met Margot Heddes.

Aardige bewoners

Margot: “Ik heb gekeken of het ‘mensen-mensen’ zijn en bereid zijn om de handen uit de mouwen te steken. Dat was prima in orde.” Liudmyla en Yulia hebben in november een week vrijwillig stage gelopen om te bekijken of het werk bij hen past en of het klikt met de bewoners. Tijdens het werk liepen ze steeds mee met een collega om vaktermen te leren en ook omdat zij bepaalde handelingen nog niet zelfstandig mogen uitvoeren. Liudmyla: “In het begin was het lastig omdat je bepaalde dingen niet begrijpt. Maar de bewoners helpen daar graag bij. Ze zijn heel aardig.”

Papieren

Na de stage hadden beide partijen twee weken bedenktijd. Daarin hebben de dames doorgewerkt. Achter de schermen moesten er allerlei dingen geregeld worden, zoals het vertalen van de diploma’s en het aanvragen van een VOG. Lucrato ondersteunde bij het aanvragen en opstellen van de benodigde papieren. Sommigen dingen laten nog op zich wachten, zoals het valideren van de opleiding. In tussentijd wilden zowel Klein Geluk als de Oekraïense medewerkers graag met elkaar verder.

Handelingen aftekenen

Margot: “Om er zeker van te zijn dat bepaalde handelingen zonder risico uitgevoerd kunnen worden, heb ik met hun begeleider Marit afgesproken dat zij de handelingen aftekent. Als zij ziet dat het werken met bijvoorbeeld een tillift een aantal keren goed gaat, tekent zij dit af. Dan kan zij dit voortaan zelfstandig uitvoeren. Dat kan op termijn voor meer handelingen. Het is belangrijk dat de medewerkers goed door hebben hoe een bewoner zich voelt en kan nagaan of zij goed geslapen hebben of pijn hebben. De bewoners zelf zijn heel enthousiast!” Helaas verhuisde Yulia begin januari waardoor Liudmyla als enige overbleef.

Interessante ervaring

Verpleegkundige Zorica loopt regelmatig met haar mee: “Liudmyla pakt het werk makkelijk op, is erg leergierig, behulpzaam en lief voor de bewoners. Ze neemt haar taken en verantwoordelijkheden serieus. In de pauze doet ze haar best om de taal te leren.” Inmiddels volgt Liudmyla Nederlandse les bij Bibliotheek CODA in Apeldoorn.
Liudmyla: “Ik had nooit gedacht dat ik in Nederland zou komen te werken, maar nu ik er ben vind ik het een interessante ervaring. Het fijnst vind ik dat ik mensen echt kan helpen. Dat is voor mij heel belangrijk.“