Tips van Werkleerbedrijf Lucrato

Onzekerheid is een voedingsbodem voor piekeren. We hebben geen controle en voelen ons soms machteloos. Onze natuurlijk reactie daarop is om in actie te komen. We willen zelf handelend optreden. Al is het maar door extra wc-papier in te slaan (hamsteren). Dat geeft even het gevoel dat je weer controle hebt. Maar in werkelijkheid voelen we ons machteloos. Hieronder geven we je een aantal tips om beter te kunnen omgaan met die machteloosheid.

Wat kan je doen?

  • Door de onzekere omstandigheden is het normaal dat je je rot voelt en soms overvallen wordt door de problemen en gevaren die er zijn. Elke dag is er verandering. Hoe lang gaat het nog duren? Helaas zijn er geen concrete antwoorden. Maar het is heel erg menselijk dat je die spanning voelt. Deze omstandigheden maken nu eenmaal onze vecht- en vluchtreactie en gepieker los.
  • Denk aan de dingen waar je wel controle over hebt. Volg de richtlijnen van het RIVM en van je werkgever op. Deze helpen om het probleem aan te pakken. Bespreek ook het één en ander met mensen in je omgeving. Hoe gaan zij met deze situatie om? Misschien hebben zij tips die je kunt gebruiken.
  • Je dag indeling is nu waarschijnlijk niet meer hetzelfde. Het ontbreken van routine, kan het gevoel van veiligheid verminderen. Probeer daarom zo veel mogelijk dagelijkse routines te behouden. Sta ’s ochtends op je normale tijd op. Verzorg jezelf zoals je dat altijd doet. Als je thuiswerkt zorg dan dat je zo af en toe even naar buiten loopt. Of begin de dag met een wandeling. Zijn de kinderen thuis? Spreek met je partner af wie welke tijd van de dag zich met hun thuisonderwijs bezig houdt.
  • Ben je aan het werk op locatie, let dan goed op elkaar en hou elkaar scherp op het houden van anderhalve meter afstand, hygiëne en gezondheidsklachten.
  • Vermijd af en toe het nieuws over het coronavirus. Leid jezelf af door een Netflix serie/film, lees een boek of bak bijvoorbeeld een taart.
  • Blijf lichamelijk fit. Dit kun je doen door bijvoorbeeld ontspanningsoefeningen te doen. Bijvoorbeeld de oefeningen in dit filmpje. Blijf daarnaast ook in beweging. Het liefst buiten, maar houd je aan de maatregelen.
  • Houd contact met je familie en vrienden. Zorgen delen en voor elkaar zorgen geeft energie.

Heb je behoefte aan een luisterend oor? Vraag dan aan jouw consulent of ze een (telefonische) afspraak kunnen inplannen van de bedrijfsmaatschappelijk werker van Werkleerbedrijf Lucrato.